Andalusië – Olijfolie, Pata Negra en meer

Meer dan 2 miljoen hectare aan olijfboomgaarden maken het autonome gebied Andalucia tot de grootste producent van olijfolie: groter dan Italië en ook groter dan Griekenland waar volgens de mythologie de olijventeelt ooit begon. Van de 2.2 miljoen hectare aan olijfbomen zijn er 2 miljoen bestemt voor de fabricage van olie en 0.2 miljoen voor directe consumptie aan tafel. De helft van alle olijfolie is afkomstig uit de provincie Jaen.

Vroeger was het vooral de Spaanse sherry die een gretige afzet genoot. Maar het zijn nu ook steeds meer andere wijnsoorten die de export doen groeien.

Gebieden waar ze de befaamde Iberische biggetjes in het wild laten grazen zijn onder andere “ Los Pedroches” ( ten noorden van Cordoba), de “ Sierra de Huelva “ en bij Trevelez. De “ Pata Negra “ ham is ongetwijfeld een van de meest gewilde tapas. De vraag erna is vele malen groter dan het aanbod.

Dan de tuinbouw: de helft van alle aardbeien die in Europa worden geconsumeerd komt uit de streek om Huelva. hetzelfde geldt voor tomaten uit de provincie Almería.
Het is niet de hoeveelheid die opvalt maar ook de betere kwaliteit ( o.a.smaak ) van de producten.

Volgens de statistieken is Andalucia nog steeds een van de meest achterop lopende gebieden van Spanje en heel Europa. In het binnenland hebben de meeste bewoners het niet ruim. Door de isolatie van hun dorp zijn ze inderdaad achterop geraakt en natuurlijk moet het daar allemaal verbeteren.

De paradox is wel dat hierdoor de mensen daar hun traditionele gastvrijheid, vriendelijkheid, waardigheid en onderlinge “ solidariteit “ beter hebben kunnen handhaven. En het zijn juist deze zaken die naast de natuur de bezoekers aan het binnenland zo aantrekkelijk maken.

Als je de zaak op afstand bekijkt lijkt Andalusia het uiteindelijk potentieel te hebben van Californië en Florida gecombineerd. Met een betere en aangepast beleid ten aanzien van bouw en infrastructuur zijn de mogelijkheden ongelimiteerd. De combinatie aan basis voorwaarden voor alle soorten van bedrijvigheid en een goed leven, die hier aanwezig zijn, vindt men elders op de wereld maar heel moeilijk. En al helemaal niet in West-Europa.

Reacties zijn gesloten.