De bijzondere moskee van Córdoba

0

Córdoba is een stad gelegen in het Zuiden van Spanje. Córdoba ligt aan het gebergte Sierra Morena en aan de rivier Guadalquivir. Vanwege de Spaanse kolonisatie zijn er in de Verenigde Staten en in Latijns-Amerika al meer dan 1000 plekken vernoemd naar Córdoba, waaronder de belangrijkste in Argentinië. Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Córdoba staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat is de Meqzuita, de moskee. Wat er zo bijzonder is aan deze moskee en waarom je zeker een bezoekje moet afleggen, leggen we hieronder aan je uit.

De kathedraal van Córdoba is een moskee?
Ja, zo is het maar net. Voor de Reconquista, de herovering, was het gebouw een moskee. Het gebied behoorden toen tot de Moren en die hadden er een moskee (ofwel Mezquita) neergezet. Heel lang geleden was het een Visigotische kerk, maar in de achtste eeuw werd er een moskee gebouwd. Sinds de dertiende eeuw behoort Córdoba weer bij de Spanjaarden en wordt de Mezquita als kathedraal gebruikt. Er hebben meerdere verbouwingen plaatsgevonden, waardoor je nu beide religies terug kunt vinden in de kathedraal.

Wat valt erbinnen te zien?
Kenmerkend aan dit gebouw is dat het, zoals genoemd, christelijke en islamitische eigenschappen heeft. Dat zie je door het hele gebouw terug. Voorheen waren er maar liefst 1200 zuilen en inmiddels is dat nog iets van 850. In de zuilen kun je de Moorse invloeden bewonderen. Die zijn het meest prominent aanwezig in de kathedraal. Maar je kunt ook het mooie gebedshuis bekijken en kijk dan ook gelijk even naar boven. Het plafond wordt bedekt door een bijzondere koepel met de mooiste decoraties. Ook aan de klokkentoren kun je zien dat er een mix van meerdere religies aanwezig is.

Wanneer is de Mezquita open?
Bijna alle dagen van het jaar is de Mezquita open om te bezoeken. Met kerst en nieuwjaarsdag is de moskee niet voor toeristen geopend of op bepaalde heilige feestdagen zijn er aangepaste openingstijden. Om lange rijen te vermijden is het handig om een gids te boeken, daarnaast krijg je een indrukwekkende uitleg over de geschiedenis van de Mezquita. Van maandag tot en met zaterdag tussen 8.30 en 9.30 kun je in absolute stilte de Mezquita gratis bezoeken. Kijk even op de website van tevoren op welke tijden de moskee geopend is. Dit kan verschillen in het zomer- en winterseizoen. Parkeren kan niet direct bij de moskee, want de moskee ligt in het midden van het centrum.

Ben je enthousiast geworden over dit indrukwekkende gebouw? Dat is dan zeker zeer terecht. Ga je een vakantie boeken in Zuid-Spanje, breng dan zeker een bezoek aan de Mezquita, want het zal je verwonderen hoe veel er te zien is en hoe bijzonder het allemaal is. Het komt niet veel voor dat je een kathedraal en moskee ineen ziet. Laat je begeleiden door een gids en ervaar de geschiedenis van vroeger. Kijk van tevoren wanneer je wilt gaan en reserveer alvast een tour op jouw gewenste tijd en datum.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.