De geschiedenis van Granada

0

Granada is een prachtige stad om te zien. Je hebt mooie bezienswaardigheden, waaronder het Alhambra. Maar wat een relatief onbekend gegeven is, is dat de stadsgeschiedenis samenvalt met een andere belangrijke bijzondere gebeurtenis: de ontdekking van Amerika. De historieliefhebbers zullen dit ongetwijfeld weleens gehoord hebben, maar voor de leken onder ons: hier een stukje geschiedenis waar je hart sneller van gaat kloppen.

Eeuwenoude stad
Al in de achtste eeuw voor Christus werd de stad Granada al bewoond. Eerst werd het bevolkt door de Visigoten, maar na een bestorming, kwam het in de handen van de Moren en gaven de stad de naam Elvira. Granada heeft heel wat oorlogen meegemaakt, waarbij het ging om de macht tussen de Berbers, de Almoraviden en de Almohaden. Sinds 1232 kregen de Moren het in handen en dat heeft eeuwenlang standgehouden. Totdat in 1492 de val op het Moorse rijk kwam.

De herovering van het Iberisch schiereiland
Aan het eind van de vijftiende eeuw was Spaanse Reconquista (herovering) bijna voltooid: de herovering van het Iberisch schiereiland op de Moren die bijna 800 jaar hadden geheerst over grote delen van het huidige Spanje en Portugal. De vorsten Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië beheersten bijna heel Spanje. Enkel de stad Granada bood nog weerstand. Het Katholieke koningspaar beviel de stad zich te bekeren tot het katholicisme. Hierdoor werden de Moren definitief verdreven in 1492. Het Arabisch werd vervangen door het Spaans.

Geld voor projecten
Met hun levenswerk voltooid, kwam er geld en mogelijkheid voor andere projecten vrij. Een van deze was een Italiaanse avonturier, Cristóbal Colón (onze Columbus). Hij vroeg ondersteuning in de vorm van schepen en bemanning voor een avontuur: een route naar India te vinden, via de westelijke vaarwegen. Datzelfde jaar voeren de Pinta, de Niña en de Santa Maria uit, vanaf het havenplaatsje Palos. Twee maanden later zouden ze voor anker gaan bij Hispaniola, tegenwoordig de Dominicaanse Republiek en Haïti. Dat zou het begin worden van 100 jaar Spaanse expansie in het Caribisch gebied.

Rijkdom Granada
Granada groeide en groeide en in de vijftiende eeuw werd het één van de rijkere steden van Europa. Dit kwam mede doordat er meer dan 50.000 mensen woonden in de stad. Maar Granada is ook zeer machtig geworden door de ontdekking van Cristóbal Colón en de daaropvolgende kolonisatie van de Nieuwe Wereld. Veel gebouwen in Granada komen uit de zeventiende eeuw. Dit was de tijd dat rijke Amerikaanse immigranten een deel van hun geld moesten afstaan aan het koningshuis. Hier werden kerken, kloosters en kathedralen van gebouwd.

Dat Granada heel wat mee heeft gemaakt de afgelopen eeuwen is wel duidelijk. Er zijn meerdere bezettingen geweest door verschillende bevolkingsgroepen, maar sinds 1492 is het gebied katholiek. In 1936 heeft de stad nog flink wat te voorduren gehad met de Burgeroorlog onder het Franco Regime, maar op het gebied van toerisme heeft de stad niets te klagen. Jaarlijks trekken er nog veel toeristen deze kant op om alle mooie architectuur van de stad te bewonderen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.