Gibraltar: Spaans of Arabisch grondgebied?

0

De Straat van Gibraltar is een zee-engte waarbij de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan samenkomen. Het ligt tussen Spanje en Marokko. Gibraltar, vernoemd naar de rots die er ligt. Maar wat voor geschiedenis kent de Straat van Gibraltar eigenlijk? Wat weet je er allemaal over? We vertellen je er graag wat meer over dit zuidelijke puntje grenzend aan Andalusië. Het ligt immers tegen Zuid-Spanje aan. Maar hoort het er ook bij?

De oorsprong van Gibraltar
De Marokkaanse legerleider Tariq ibn Zijad ging in 711 met 7000 strijders van Marokko naar Spanje. Ze wilden Spanje veroveren en namen de weg via Gibraltar. Gibraltar is zo genoemd, omdat het komt van ‘Jabal Tariq’, wat zoiets betekent als: de berg van Tariq. De berg die in het zuidoostelijke puntje staat, wordt dus gezien als de berg van de Marokkaanse legerleider. Een verbastering van het woord is dus Gibraltar geworden. Het klinkt echter niet Spaans. Waar hoort het dan wel bij?

Gibraltar Brits grondgebied?
Het lijkt allemaal een beetje ingewikkeld. Vernoemd naar een Marokkaanse legerleider, gelegen tussen Spanje en Marokko, maar wordt gezien als Brits overzees gebied. In de achttiende eeuw werd Gibraltar verover door een Engels-Nederlandse troepenmacht en in 1713, onder de Vrede van Utrecht, toegekend aan het Koninkrijk Groot-Brittannië. Dat is tot op heden nog zo. Echter, dit zorgt wel voor vijandigheid vanuit de Spaanse kant. Spanje wil graag dit stukje land toevoegen aan hun land. De bewoners zelf willen echter liever niet bij Spanje horen. Er zijn meerdere referenda geweest en de inwoners willen geen gedeelde soevereiniteit, noch geheel Spaans.

Welke taal wordt er gesproken?
Wat betreft geografische ligging doet niets af welke taal er gesproken wordt. Je zou, qua ligging, zeggen dat er in Gibraltar Arabisch of Spaans gesproken wordt, maar dat is niet waar. Omdat het een Brits grondgebied is, is de meest gesproken taal op Gibraltar Engels. Op scholen wordt er in het Engels lesgegeven. Toch zijn de meeste inwoners tweetalig opgevoed en spreken de meesten dan ook Spaans. De Marokkaanse gemeenschap die er woont spreekt er Arabisch en daarnaast zijne r andere etnische groepen hun eigen taal spreken. Gibraltar heeft ook een eigen volkstaal, wat Llanito genoemd wordt. Een mengelmoesje van Zuid-Spaans en Brits met elementen uit andere talen.

Hoe zit het met het verkeer in Gibraltar?
Dat zou je natuurlijk wel verwachten, omdat het gebied bij Groot-Brittannië hoor, maar dat zegt niets over het verkeer. In Gibraltar rijden de auto’s namelijk aan de rechterkant, net zoals we in Nederland gewend zijn. Erg snel rijden kun je in Gibraltar niet, want de maximale snelheid ligt op vijftig kilometer per uur.

Gibraltar is dus een gebied wat niet hoort bij Spanje, niet bij Marokko, maar bij Groot-Brittannië, al ligt het wel in Zuid-Spanje. Dat zegt niets over waarbij het gebied hoort, noch over de taal die daar wordt gesproken. Want dat is beiden Brits. Vanaf de rots van Gibraltar heb je prachtig uitzicht over Noord-Afrika. Alleen daarom moet je er een keer naartoe.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.