Tolox – Midden in het natuurgebied Sierra de las Nieves

In de gebergtes van Malaga vind je het dorpje Tolox. De weg er naartoe is al bijna even mooi als het dorpje zelf. Kronkelende weggetjes langs grote olijfboomgaarden, zeker in de zomer is dit een plaatje om te zien. Een typisch wit dorpje, zoals vele dorpen in deze regio, in de buurt van de Costa del Sol. Je bent dan ook vlak bij de Middellandse Zee.

Wat Tolox zo bijzonder maakt, is zijn bijzondere ligging. Je vindt het dorp midden in het natuurgebied Sierra de las Nieves, een gebied dat wordt beschermd door Unesco. Wanneer je het dorp bezoekt, moet je goede wandelschoenen aantrekken. Het is namelijk een hele klim!

Rinconada del Castillo

Doordat Tolox tegen een heuvel aan is gebouwd, ben je voornamelijk veel aan het klimmen. Dit zorgt wel voor de authentieke uitstraling van het dorp. Bezoek de Rinconada del Castillo, een bijzonder deel van het dorpje. Dit gedeelte is namelijk gebouwd tegen een oud kasteel. Smalle, stijle straatjes leiden je langs dit gedeelte. De hoge ligging van Tolox zorgt ervoor dat het uitzicht weergaloos is, waar je je ook bevindt. De prachtige omliggende natuur is zeer indrukwekkend en de witte gebouwen staan heel mooi tegen deze groene ondergrond.

San Miguel Arcángel

Tussen de witte huisjes vind je de kerk “San Miguel Arcángel”, het grootste en belangrijkste gebouw in Tolox. Het bijzondere aan deze kerk is dat hij is gebouwd op de overblijfselen van een oude moskee. De kerk zelf stamt af uit de 16e eeuw, wat goed te zien is aan de bouwstijl. Veel gebouwen in de witte dorpen stammen af uit de tijd van de Moren, deze kerk is dus erg modern. De reden daarvan is dat de eerste kerken in Tolox zijn afgebroken door rellen welke plaats hebben gevonden in de regio. De kerk moest dus worden herbouwd. Je vindt er kunstwerken van Diego de la Cerda, een bekende Spaanse kunstschilder.

Stadsmuren van Tolox

Het dorp was vroeger omringd door stadsmuren, deze zijn opgebouwd in de Moorse tijd. De muren werden in de Romeinse tijd al geplaatst ter verdediging van het gebied, maar deze zijn later herbouwd door de Moren in de 19e eeuw. Je vindt nog steeds resten van deze muren terug in de herkenbare Moorse stijl. Verder staat Tolox bekend om de spa “Balneario de Tolox”, welke je vindt in het natuurgebied Sierra de la Nieves. De spa ligt dan wel midden in een natuurgebied, hij is zo neergezet dat je geen last hebt van de wind of andere weersomstandigheden. De baden hebben een helende werking voor mensen met longaandoeningen. Denk hierbij aan astma of bronchitis.

Sierra de las Nieves

In Tolox bevind je jezelf al in het midden van het prachtige natuurpark, het is dus zeker een aanrader om er een mooie wandeling te gaan maken. De flora en fauna zijn er beschermd en dus vind je er allerlei diersoorten welke je verder niet veel tegenkomt. Wandel door de bossen en de ravijnen, ieder stukje natuur is anders. Een combinatie van cultuur en natuur vind je in Tolox!

Reacties zijn gesloten.